Borůvky

Borůvky mají svůj původ

Malé modravé plody, které se objevují v lesích v období červen až srpen, není rozhodně třeba dlouho představovat. Dozrávají průběžně v tomto období podle polohy místa. Přilákají do lesů mnoho návštěvníků, kteří se nemohou dočkat, až jejich konvičky budou naplněny až po okraj.

Mnoho lidí si myslí, že jejich původ je ryze český, ale původně pochází z Asie. Rozšířené a známé jsou v Evropě a Severní Americe.  V České republice je najdete jak v nížinách, tak i v horách. Mají rády spíše jehličnaté lesy a ne příliš suchou půdu. Potřebují zeminu bohatou na živiny.

Plody mají širokou škálu využití. Jak v kuchyni, tak ve zdravotnictví. Již naši předkové nepodceňovali léčivé účinky této rostlinky. Škoda, že v dnešní době se stala spíš obětí pouličních a silničních trhovců, kteří vnímají agresivní sběr plodů, za účelem svého zisku. Pamatuji si naše prarodiče, kteří chodili do lesa sbírat borůvky s hřebenem. Ale dělali to s láskou a citem neublížit keříčku. V dnešní době je takový sběr zakázaný, protože cílem bylo získat co nejvíce plodů bez ohledu na stav rostlinky po tomto zásahu.

Záznamy ukazují, že například, za války piloti Královského britského letectva, od té doby co snídali borůvkový džem, měli lepší noční vidění. To vedlo ke zkoumání v této oblasti. Dodnes se používá výtažek z plodu na léčení celé řady zrakových problémů.

V oblasti Kavkazu se vařil zase kutajský čaj, kdy jeho základem byly sušené borůvkové listy. Byl zaznamenán velký přínos v oblasti onemocnění cukrovkou. Listy borůvek totiž snižují hladinu cukru mírněji a vytrvaleji, než inzulín. Rozhodně jím ale nenahradíte diabetickou dietu nebo užívání léků snižujících hladinu cukru v krvi.

Vědci v čele s Agnes Rimandovou z amerického ministerstva zemědělství studovali vliv čtyř různých sloučenin obsažených v borůvkách na buňky a zjistili, že nejefektivnější při snižování cholesterolu je pterostilben. Ten je právě obsažený v plodech. Mohou být rovněž účinnou zbraní v boji proti obezitě a srdečním chorobám.

Nejen diabetici mohou těžit z léčivých účinků tohoto výtečného a zdravého ovoce. Borůvky jsou lékem na celý dlouhý seznam zdravotních potíží, regenerují a omlazují naše tělo.

Jaké jsou další jejich účinky?

  • Působí jako prevence proti virům
  • Chrání sliznici
  • Prevence proti šerosleposti
  • Prevence prostaty
  • Střevní, žaludeční potíže, použití při průjmech a kolikách
  • Působí blahodárně na ledviny a močové cesty
  • Posiluje cévní oběh, prokrvuje dolní končetiny
  • Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • Zmírňuje lupénky a kožní nemoci

Obsahují: karoten, antokyan, pterostilben, vitamín C,A, tanin, draslík a další tělu prospěšné látky.

Nejlepší je konzumace čerstvého ovoce, jelikož při delším skladování jsou náchylné k plesnivění. Proto musíme být opatrní při kupování v obchodech nebo od různých prodejců. V dnešní době máme již i borůvkové farmy, které vám dodají čerstvé plody, případně zmražené.

Lístky borůvek mají své uplatnění při vaření čaje.

Dále mají své využití v kuchyni. Kdo by neznal borůvkové knedlíky, muffiny nebo koláče, různé dezerty a krémy. Džemy a marmelády. Samozřejmě nesmím zapomenout na kompoty a další laskominy.

Každý kraj má svůj osvědčený recept. Jaký je ten u vás? Podělte se s námi.

 

6 thoughts on “Borůvky”

  1. Borůvky jsou moc dobré, každý rok na ně chodíme do lesa. Někdy se zadaří, někdy moc nerostou.
    Nejraději mám borůvkový koláč a kynuté knedlíky s borůvkami.

  2. Borůvky jíme čerstvé nebo udělám koktejl, jinak borůvky sušené pojídám při střevních problémech.

  3. Protože bylo již o borůvkách vše napsáno, tak jedině přidám recept.
    Z borůvek jde připravit i jiná dobrota s tvarohovými knedlíčky.
    Na tvarohové knedlíčky potřebujeme dobrý žahour – borůvkovou “omáčku.”
    Knedlíčky se vytvoří z 500 g tvarohu, 8 lžic dětské krupičky, 4 lžic hrubé mouky a 2 vajec. Z těsta vytvoříme malé kuličky, které vaříme v osolené vodě, když vyplavou, jsou hotové.
    Na žahour potřebujeme 2 hrnky borůvek, 3 lžíce vody, 3 lžíce cukru moučka, 1 hrnek smetany a 1 lžičku Solamylu. Borůvky povaříme s vodou a cukrem, nakonec přidáme smetanu a Solamyl, povaříme asi 5 minut a můžeme si pochutnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *