Broskve

Nejkrásnějším ovocem jsou dle mého názoru broskve.
Velké, voňavé a velmi chutné. V době zralosti bychom neměli otálet s jejím upotřebením, hlavně konzumací čerstvých broskví za syrova, jsou lehce stravitelné a dodají nám hodně vitamínů A, B, C, E a minerálů, např. vápníku, železa, zinku, draslíku, také vlákninu. Podporují srdeční činnost, mají uklidňující účinky, tudíž pozitivně působí na naši duševní pohodu. Toto ovoce vyvolává také pocit nasycení a proto je vhodné jako pomocník při hubnutí, protože obsahují málo kalorií.
Někteří lidé broskve jíst nechtějí, že broskve mají sametovou „kůži“, vadí jim šimrání jemnými chloupky na rtech, nebo na ně mají přímou alergii, ti by si měli broskve oloupat.

Broskve dělíme na dvě skupiny.

1) oddělitelné od pecky
2) neoddělitelné od pecky.

My tedy preferujeme ty první, hlavně z důvodu kompotování, kdy jde pecka dobře vyjmout a poloviny broskví jdou krásně skládat na sebe.
Pecky se nekonzumují, obsahují látku, která se při prasknutí pecky může změnit na jed. Dobré jsou také zmrazené broskvové dřeně nebo marmelády, zavařené hlavně na zimu.

Broskve, díky své chuti také využívá potravinářský průmysl jako příchutě do limonád, čajů a sladkých šťáv pro ředění vodou. Také kosmetika si nezadá s výběrem této vůně a využívá ji při výrobě pleťových masek, nebo i při výrobě parfémů. I v léčitelství se uplatní proti astmatu a kašli.

Pokud milujete čerstvé ovoce přímo ze stromu, nyní je ta vhodná doba přemýšlet jakou odrůdu si domů koupíme a vysadíme nový ovocný stromek. Mě osobně by asi nejvíc vyhovovala broskvoň Redhaven, že je nenáročná odrůda s velmi chutnými plody a dobře oddělitelnou peckou. Jen místo se musí vybrat tak, aby bylo dobře chráněno před severním větrem, nejlépe u jižní strany domu.

broskve-suchaTaké jsme měli dva stromky broskve z pecky, jedna měla plody nádherně velké, sladké, ale dozrávaly pomalu a dlouho, vydržela pouhé dva roky. Byl to celkem malý stromek a plodů nejvíc tak dvacet. Druhý stromek byl větší, měl malé plody, zelené až žluté, bylo jich sice hodně, ale nevalné chuti. Nyní máme jen jeden strom, druhý z neznámých důvodů, snad mrtvice, uschl.

Teď ještě nějaký recept, abychom si pochutnali – broskvové řezy

2 thoughts on “Broskve”

  1. Broskve máme rádi všichni i jako kompot, ale raději čerstvé, jen synovi je loupu, dráždí ho to nepříjemně v krku.Už se těším až bude jejich sezona.

  2. Broskvový květ patří k čínským kulturním tradicím a je symbolem dlouhého života. Pokud budeme držet hubnoucí kúru, měli bychom sníst 1,5 kg těchto plodů denně, pročistí se tím i naše ledviny. Je do dobrota bez výčitek svědomí. Není dobré zapíjet vodou. Pokud je použijeme v tepelné úpravě, měli by se předem oloupat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *