Líska obecná

Kdo by neměl rád lískové oříšky!
Lískové keře jsou nenáročné, strom může dorůstat až do výšky 4 metrů. Kdysi jsme měli hodně keřů okolo plotu u sousedů, měli vlastní oříšky, velké, chuťově výborné, ale keře se rozrostly až moc, tak jsme je nakonec vykáceli. Na jejich místě teď pěstujeme trochu té zeleniny, od každého něco.
Lískové oříšky jsou známé po celé Evropě, plody mají tvrdou nahnědlou skořápku. Jádra mají vynikající chuť, posilují nervy, obsahují kyselinu listovou, vitamíny B, C, E, železo, sodík, mangan, draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, selen, chrom a také bor, který ovlivňuje zdravotní stav kostí. Také pomáhají při fyzickém vyčerpání, zlepšují paměť a celkově uklidňují, a dodávají tělu novou energii. Pro tyto vlastnosti se doporučují sportovcům, lidem duševně i fyzicky pracujícím, i dětem. Také diabetici si na nich mohou pochutnat, protože obsahují minimální počet sacharidů. Jsou lehce stravitelné a uchovávají si vyváženě všechny látky, protože nejsou tepelně zpracované, jsou loupané za studena.
Mladé lískové dřevo je pružné, proto se používá v košíkářství. Keř, který je občas zmlazován, nese oříšky mnoho let. Keře mají samčí i samičí jehnědy a opylují se z keře na keř větrem.
Na podzim se nám odvděčí bohatou úrodou. Musíte si ale dávat pozor na veverky, obzvlášť pokud bydlíte blízko lesa. Veverky jsou krásná zvířátka, ale pokud zjistí, že máte na zahradě oříšky, seběhne se jich celá tlupa a jsou schopné si úrodu odnést. Musíte si pospíšit se sklizní, protože je nic neodradí, aby vám je sklidily samy.
V obchodech jsou oříšky ke koupi loupané, neloupané, máčené v čokoládě nebo v jogurtu. Využít se dají různě. Většina lidí kupuje hlavně ty loupané na Vánoce na pečení rozmanitých dobrot. Také se přidávají do müsli, do koláčů i do různých těst moučníků.
Ještě lepší chuť získáme, pokud je v troubě upražíme. Dáme je na plech do rozpálené trouby a občas promícháme. Musíme hlídat, aby se nespálily, stačí asi 7-10 minut. Potom je sesypeme do utěrky a poválíme, aby se slupka sloupla.
Protože budou brzo Vánoce, tak přidáváme dva recepty na dobroty s lískovými oříšky. Jedná se o recept na plněné košíčky a rychlé bochánky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *