Máte rádi ovoce?

Myslím, že každý má rád ovoce, obzvlášť to naše české.

Obzvlášť jablka, hrušky, švestky, třešně, ale řekla bych, že nejvíc vedou v oblibě právě jablka. Již od pradávna se jablko stalo symbolem královské moci, jeho napodobenina je i v královských klenotech.

Každý má rád něco jiného, osobně se sice v jejich odrůdách moc nevyznám, vybírám si spíš podle jejich barvy a ty, které už znám, že jsou sladší. Mám ráda červená jablka, potom ta žlutá – myslím, že jsou to Golgen Delicious a Idared. Ta poznám a nejvíc kupuji. Stačí pár jablek, a hned provoní celou místnost.

Dřív jsem hodně kupovala jablka od zdejšího pěstitele, měl celý sad a mohla si vybrat, která jsem chtěla. Měl i zimní odrůdy, tak jsem brala i 40kg na zimu a nikdy se nekazila. Také z toho důvodu, že jsme vše zužitkovali, jak přímou konzumací, tak různě na pečení. Všechna jsou ale zdravá, obsahují i vlákninu, která je hlavně v jejich slupce.

Proto ani slupky nevyhazuji, ale suším a potom z nich dělám čaj. Přeliji dvě lžíce vařící vodou a nechám vylouhovat. Tím ušetřím i za kupovaný čaj a mám jistotu, co piji. Nepřislazuji ničím. Také se po jablkách netloustne, i když jsou sladká. Jsou vhodná i pro diabetiky, protože obsahují málo cukru a tím i kalorií. Obsah vody v jablku je až 85% a také zinek, vápník, draslík, hořčík, železo, křemík a vitamín A, B, C a spoustu pektinu. Tyto látky posilují žíly a cévy a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.

Nakonec i jablečný mošt, 100% džusy a šťávy také obsahuje řadu zdraví prospěšných látek.

Jablka pomáhají při bolesti hlavy, při nachlazení a chrapotu i při péči o pleť. Také jablečný ocet pomáhá tím, že spaluje tuky a snižuje nadváhu.

Škoda jen, že dnešní ceny jablek jsou dost vysoké, asi také díky tomu, že se používá více chemie, i když chemické ošetření má také svůj důvod. Co je dražší a lépe vypadající, nemusí být ale nutně lepší. Jablka ze zahraničí vypadají velmi lákavě, ale jsou určitě více chemicky ošetřována.

Nyní přemýšlíme, jakou jabloň koupit i k nám domů. Měli jsme krásnou broskev, která rok co rok plodila nádherné plody a tolik, že se musely i větve podpírat, ale zřejmě utrpěla mrtvici, jak jsem se dočetla, tak jsme se rozhodli koupit menší jabloň, nějaký polokmen, nebo zákrsek. Existuje mnoho odrůd, tak snad nám v zahradnictví poradí.

A jeden recept nakonec. Psát o domácím štrúdlu je asi zbytečné, tak nabízím tento, u nás oblíbený a rychlý – Jabkovec – řezy

5 thoughts on “Máte rádi ovoce?”

  1. Ovoce miluji jakékoliv. Letos mě ale mrzí, že se počasí hodně podepsalo na úrodu a je ho strašně málo.

  2. Čekala jsem, že nový stromek už pokvete, ale zatím ne, jsou jen listy. Asi je opravdu ještě hodně mladý. Už bych ráda věděla, co naroste :-).

  3. Jablka máme na zahradě, ale u všech ani nevím, jak se ta odrůda jmenuje. Vím, že máme odrůdu : Matčino, Malinovo, Renetu,Šampion.
    Máme také broskve, maliny, beztrnné ostružiny, švestku, hrušku/zatím malý stromek/

  4. Jablka jsou součástí našeho stolu automaticky, máme rádi jonagold nebo delicii a jablíčkový závin vydrží u nás tak půl dne.

  5. Tak už máme doma na zahrádce novou jablůňku, odrůdu Idared. Zajeli jsme do velkého zahradnictví ve Spomyšli. Je to ještě malý stromek, který nás zřejmě přežije a doufám, že začne brzo plodit, abychom se prý toho taky dožili (“vtip” mého muže). Jinak jsou jablka u nás na stole po celý rok, i kdyby nebylo nic jiného.

Napsat komentář: Rojak Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *