Řeřicha

Ať žijí bylinky v naší kuchyni.

Toho, koho zajímá zdravý životní styl, mu zajistí mimo jiné, jedna nenápadná, ale velmi zdravá rostlinka – řeřicha.

Je k mání jak v supermarketech již naklíčená a hned ke spotřebě, nebo jako semínka. Jen je nasypeme na navlhčenou vatu do nádoby, a dáme asi na dva dny do temna, můžeme ještě překrýt igelitem. Potom ji přendáme k oknu, počkáme pár dní a pak už jen sledujeme, jak roste a zelená se. Žádná jiná rostlinka nám tak rychle doma nevyroste. Tato jednoletá bylina má příjemnou chuť.

Co obsahuje za vitamíny?
Všechny možné vitamíny, A, B1, B3, B6, C, E, beta karoten, spoustu minerálů, vlákninu…můžeme ji použít při detoxikační kůře, čistí krev a posiluje imunitní systém. Pomáhá také v případě nachlazení nebo kašle, a právě že je zdrojem vitamínu C, hodí se pěstovat hlavně v zimě. Podporuje činnost žlučníku i jater, měli bychom ji používat při vaření tučných jídel.

Je dobrá v různých pomazánkách, v zeleninových salátech, nebo při vaření brambor. Nejen, že svou pikantní chuť dodá všem pokrmům i z vajec, také pomáhá s jejím trávením. Obohatí svou chutí každé jídlo a nejlepší je její použití za studena. Měla by se jíst pravidelně.

Chcete udělat něco pro své zdraví?
Namažte si na chleba pravé máslo a hojně posypte svou vlastní vypěstovanou usekanou řeřichou. Nebo si můžeme připravit dobrý křenový dip s řeřichou. Oloupaný křen nastrouháme, přidáme bílý jogurt, majolku, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a přidáme ušlehanou smetanu, ale jen tak do poloviny, jinak by byl dip příliš hustý. Je to velmi dobré k pečenému nebo vařenému masu.

Obdobně jsou na tom klíčky Mungo. O dost přicházejí ti, co je ještě neochutnali. Je to vlastně luštěnina, malé zelené fazolky, které můžeme jíst jen tak, nebo se mohou přidávat do různých jídel. Jsou také velmi zdravé. Klíčky mají léčivé účinky, ať už při cukrovce nebo poruchách metabolismu. Jsou lehce stravitelné a chuťově se přibližují např. mladému hrášku. Dají se koupit již naklíčené. Domácí příprava potřebuje více pozornosti než řeřicha, musí se vícekrát proplachovat a uchovávat v uzavřené nádobě. Klíčky jsou ideální potravinou pro všechny ty, co chtějí být zdraví. 🙂 babička11

Foto použito z wikimedia.org

2 thoughts on “Řeřicha”

  1. Řeřichu používám jak tady píše babička, přidávám ji hlavně do pomazánek a mám ji moc ráda ve vaječině s ředkvičkami.:)

  2. Mě stačí chleba s máslem a na to si nastříhám řeřichu. Zas jiná chuť. Nebo si uděláme dobrou pomazánku z cibule, řeřichy, rajčat, pomazánkového másla a namažeme na pečivo nebo na chleba. Pokud přidáme Cottage, bude to ještě lepší.

Napsat komentář: blaju Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *