Tuky a naše zdraví

Pamatuji doby, kdy jsem jako malá holčička chodila za babičkou. Dříve se hodně dbalo na to, aby pořádná polévka měla na povrchu hodně mastných ok, jedině taková byla správná a neošizená. Bůček musel být pěkně prorostlý, protože jinak to nebyl správný bůček. Inu naši předkové si nelámali hlavu s tím, kolik tuku sní. Dokonce si s tím nelámala hlavu ani generace, která zažila nástup hranolků, hamburgerů a rozvoj rychlého občerstvení.
Dřívější generace ovšem měla také jiný způsob života a tolik pohybu, o kterém se nám dnes může jen zdát. V dnešní době převážně pracují lidé vsedě, více se stresují a při špatném stravování se objeví nejedno zdravotní riziko.

Jsou vůbec tuky důležité?
Samozřejmě jsou pro nás moc důležité, jelikož jsou nejvydatnějším zdrojem energie a patří mezi hlavní živiny. Jsou nezbytnou součástí všech buněk organismu.
Ovšem také nutno podotknout, že představují jeden z rizikových faktorů při srdečních chorobách a různých cévních onemocnění. Nadměrný jejich příjem vede k onemocnění tlustého střeva, ale i k dalším nemocem, kterým mimo jiné je cukrovka, obezita a další. Výčet je poměrně rozsáhlý.

Dá se omezit přísun tuků?
Výběr je pokaždé jen na nás. Můžeme vybírat pouze libové maso, převážně se hodí rybí, králičí, kuřecí. Případně odkrojit špek nebo viditelný tuk. Vyvarovat se tučných pokrmů, máslových dortů a potravin, které jsou doslova sací houbou na omastek. Zvýšit přísun zeleniny a ovoce.
Samozřejmě velmi mnoho ovlivní i příprava samotných pokrmů. Zde můžeme nejen omezit tuky nějakými náhražkami, ale také volbou kvalitního nádobí, ve kterém pokrmy připravujeme.
Mezi velmi kvalitní pánve, hrnce a pekáčky patří ty, které mají keramický povrch.
Internetový obchod https://www.homeexpert.cz/širokou nabídku kuchyňských potřeb, které oceníte při přípravě kvalitního pokrmu. Zároveň zde naleznete i různé pomůcky, které budou vaším pomocníkem v kuchyni. Všechny výrobky jsou do detailu zpracované tak, aby sloužily co nejlépe ke svému účelu a ještě jako bonus zkrášlily domácnost.
Jako příklad bych ráda představila kvalitní pekáček, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Je opravdu moc šikovný pomocník, který je dodáván společně se skleněnou pokličkou. Díky jeho barevnému provedení působí i velmi pěkně dekorativně. O co větší má využití při přípravě pokrmu. Jeho keramický nepřilnavý povlak s vynikajícím non-stick efektem nepotřebuje skoro žádný tuk, což je přímo báječné pro zdravé vaření. Navíc se dá použít jak přímo na plotýnkách, tak v troubě. Má vysokou odolnost proti poškrábání a oděru. Po použití můžete krásně otřít a pekáček je opět připravený na použití. Jeho speciálně upravené dno vede výborně teplo a tím nabízí ekonomické vaření. To v praxi znamená, že můžete zdroj vypnout s předstihem a pokrm “dojde”.
Svoji domácnost tak můžete vybavit pánvemi a hrnci, které mají stejný efekt.
Tuky jsou v potravinách do značné míry nositeli chutí, ovšem mají malý sytivý účinek. Díky tomu je člověk schopen sníst velké množství tučných potravin, než pocítí plnost nasycení. Což vede později k poškození zdraví.

2 thoughts on “Tuky a naše zdraví”

  1. Když jsem omezila tuky, tak jsem zhubla. Dřív jsem si na chleba se sýrem napřed namazala máslem a pak sýr. Už to nedělám a dávám jen sýr. Stačí to taky. Ono se to nezdá, ale pokud sníte třeba 8-10 krajíců chleba za týden, představte si, kolik na něj spotřebujete másla. Už si nemažu ani když si dám na něj šunku. Manžel má rád chleba se sádlem a se škvarky, ale toho se snažím vyvarovat, a když neodolám, tak jen jako chuťovku :-).

  2. Mám keramický pekáč, pánve i parní hrnec, ve kterém jídlo připravuji hodně často. Je to taky bez tuku a zelenina je v tom výborná. Maso a brambory jen lehce osolím. Je to nejlepší i na nádobí, vše je v jednom hrnci. 🙂

Napsat komentář: babicka11 Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *