Zásoby na zimu

Již od dávných časů si naši předkové dělali zásoby na zimu, však věděli dobře proč. Zima je dlouhá a vysilující, ovšem naše tělo potřebuje neustále doplňovat energii a bojovat proti únavě. A tak se různými způsoby uchovávaly plody, které se v létě urodily. To samozřejmě platí i pro dnešní dobu. Stále se zavařuje, skladuje, zamražuje a suší.
Sušení patří mezi jeden z nejlepších způsobů uchovávání potravin. Je zachována totiž kvalita plodů a vlastně i jejich původní chuť. Ačkoliv se při sušení zmenší objem, nikoliv nezmizí vitamíny a minerály. Musím ale zdůraznit, že i zde se musí zachovat určitá pravidla Hlavně se musí dodržet přesnost teploty a to je maximum do 42°C. V dnešní době již není problém zakoupit kvalitní sušičku, která má plynulou regulaci a rozsah teplot. Cenově jsou také dost dobře dostupné. Při výběru je také potřeba zvážit, jak často ji budete používat a jaké množství budete chtít sušit. Podle toho si můžete zakoupit s určitým počtem plat.
Jablka, hrušky, meruňky a broskve je dobré před sušením namočit do roztoku z ananasové nebo citronové šťávy, aby vám ovoce nezhnědlo. Dává se asi v poměru 1 polévková lžíce šťávy na 250 ml studené vody.
Blanšírování je také výborná metoda, kdy zůstává zachovalá nejen barva, ale také chuť. Stačí ovoce nebo i zeleninu nakrájet zhruba na stejné plátky a velmi krátký čas povařit, záleží na druhu. Ihned se rychle zchladí studenou vodou a pak buď můžeme zamrazit nebo sušit.
A co je skutečný gurmánský zážitek, je lyofilizované ovoce. Při nízkém tlaku a velmi nízkých teplotách z něj vysublimuje voda, ale ovoce si zachová svůj původní objem i složení. Je to velmi křupavá a také zdravá pochoutka. Nyní se již častěji vyskytuje i v našich obchodech, ovšem bohužel si ho doma takto nezpracujeme.

2 thoughts on “Zásoby na zimu”

  1. Sušené ovoce mi moc chutná. Doma dělám jen křížaly z jablek.Ty ale moc dlouho nevydrží, protože je hned sníme. To ale nevadí, protože ve sklepě máme v zimě uskladněná jablka. Letos jich ale na zahradě moc není.

  2. Já jen zavařuji, pokud je co, jinak zamrazím nebo usuším. Hlavně houby. Mám sušičku ovoce, ale i když je tam 6 plat, stejně to dlouho trvá. Dávám raději na bílé papíry na topení. Usuším je také a bez elektřiny.

Napsat komentář: veruska Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *