Zázvor

Zázvor svým tvarem připomíná lidský žaludek, a právě tento kořen přidaný do jídel na něj blahodárně působí. Už i u nás se stal oblíbeným nejen z hlediska zajímavé chutě, ale hlavně pro jeho léčivé účinky. Aby posílil naši imunitu, měli bychom mít doma čerstvý zázvor vždy k dispozici, obzvlášť v období viróz a nachlazení.

Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, a pokud si ho dopřejeme například v podobě čaje, nemusíme se ani bát zimy. Vitamíny A, B1, B2, B6, C, E a stopové prvky, jako hořčík, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, a hořčík mají velmi příznivé účinky při různých potížích.
Zázvor ale může mít i vedlejší účinky, proto děti do dvou let a ti, co berou léky na srdce, by zázvor neměly konzumovat. Případně vše mohou konzultovat se svým lékařem.
Při pravidelné konzumaci podporuje imunitní systém, působí při nachlazení a chřipce, uvolňuje ucpaný nos. Další pozitivní vlastností zázvoru je, že může zpomalit některé druhy rakoviny, snižuje cholesterol a podporuje kardiovaskulární systém. Má antibakteriální účinky, tiší bolesti při zánětech kloubů a s jeho pomocí se můžeme zbavit i pálení žáhy. Mimo to zvyšuje duševní aktivitu, zpomaluje proces stárnutí a zmírňuje chronickou únavu.

Zázvorová šťáva se může užívat i na jiné způsoby

Pokud cítíte, že vás začíná trápit rýma nebo kašel, zkuste ponořit nohy do teplé lázně s přídavkem šťávy ze zázvoru a dejte si k tomu zázvorový čaj s medem. Zabalte se do deky a buďte v klidu. Pokud rýma neustupuje, je vhodné si dopřát koupel s přídavkem zázvoru celému tělu.

Zázvorovou šťávu nejlépe připravíte v odšťavňovači.

Zázvor a jeho použití v kuchyni
  • sušený – používá při pečení vánočního cukroví, jako zázvorky, přidává se do perníku a pro dobré trávení ho můžete použít i při pečení domácího chleba. Díky své ostré chuti se báječně hodí do jablečných marmelád, sirupů a čatní.
  • čerstvý – vhodný při přípravě čaje, likéru a zázvorového piva
    – lze přidat do rebarborového koláče
    – nemusíte se bát jej použít i při vaření, můžete vyzkoušet náš recept:
                       Kuřecí prsíčka na zázvoru

 

6 thoughts on “Zázvor”

  1. Každý den si vařím zázvorový čaj a ještě si k němu strouhám čerstvý zázvor. Je to dobré a zdravé, chutná mi to, tak proč ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *