Zelenina

Historie

Zelenina a její konzumace je pro člověka známá již v pravěku. Lidé si svůj jídelníček obohacovali o různé kořínky, listy nebo cibulky. Jak plynul čas, tak možná i je nebavilo vyhledávat oblíbené druhy, co jim tak chutnaly. Možná proto se rozhodli, že nasbírají plané rostlinky a začnou je pěstovat poblíž obydlí.

Pěstování rostlin je nám známé u většiny kultur. Různé křížení a úprava je známá asi od 9.století,  kdy se v Evropě o tuto slávu zasloužil francký císař Karel Veliký. Pěstování se šířilo nezastavitelným způsobem. Zásluhu lze připočítat i klášterům, královským zahradám, dále pak měšťané si je šlechtili na svých zahradách. Až se dostala k sedlákům na venkov.

Co je to zelenina?

Jedná se vlastně o soubor plodin, který není přesně ohraničen. Pod tímto pojmem se tak ukrývají například i luštěniny, kořenová a košťálová zelenina, ale i meloun nebo různé druhy bylinek. Zelenina je pro člověka nepostradatelná součást potravy a je vhodná ke každodenní konzumaci, zejména pro množství vitamínů a vlákniny.

Prospěšnost zeleniny

Zelenina má oproti ovoci o něco nižší energetickou hodnotu, proto je ideálním doplňkem různých diet. Rostlinná barviva obsažená v zelenině mají schopnost snižovat výskyt nádorových onemocnění. Zelenina je bohatá na nerozpustnou vlákninu, která dokáže odvádět z těla cholesterol a zabraňuje zácpám a problémům tlustého střeva.