Že je kysané zelí zdravé, víme všichni.
Nebo bychom to aspoň vědět měli. Kysané zelí je velkou zásobárnou vitamínu C, minerálů a bakterií kyseliny mléčné. Pomáhá při zvyšování odolnosti organismu, při trávení, vysokém tlaku a má i spoustu jiných pozitivních účinků. Jeho největší účinnost je v syrovém stavu. Zkuste si udělat z kysaného zelí salát.
Základní složky salátu jsou jen zelí, cibule, trochu vody, soli, mletého pepře, čerstvého či konzervovaného kopru a cukru. Jak je mým zvykem, nebudu psát poměr, kolik čeho je zapotřebí, protože ochucení salátu podléhá naší chuti.
Já do salátu kvůli chuti a barevnosti přidávám mraženou kukuřici, malinko nastrouhané syrové mrkve a nasekanou nať kadeřavé petržele. Kukuřici kvůli chuti, a zároveň svou žlutou barvou pomáhá červené mrkvi a zelené petrželce zvýšit barevnost, a tím i přitažlivost jinak barevně fádnímu salátu. Vždyť jíme taky očima 🙂
Zelí podle potřeby rozkrájíme na kratší kousky. Cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky. Smícháme v míse s cibulí, kukuřicí, nastrouhanou mrkvičkou, koprem. Dolijeme trochu vody a podle potřeby opepříme, osolíme a osladíme. Naposledy přidávám petrželku.
Salát je výborný k jídlům z luštěnin, rizotu i masitým jídlům. Já ho konzumuji s rohlíkem i jako brzkou lehkou večeři. Ne pozdě večer nebo těsně před spaním.
Dobrou chuť
Zelný salát máme rádi, taky občas i koupím Coleslaw, který se taky už třese v lednici na snědenou.