Avokádo

Avokádo je pro některé z nás jen nějaké cizokrajné ovoce, které vlastně ani nevíme jak použít. Díky dnešním možnostem a dostupnosti na trhu není problém si ho zakoupit v kteroukoliv roční dobu.
Jedná se o plod hruškovce přelahodného, a proto také svojí vizáží hrušku připomíná. První nalezená semena, která se našla, jsou stará přibližně 7 tisíc let. Samozřejmě se jednalo o divoký plod, který se různě kultivoval a tak jak ho známe dnes je výsledek jeho šlechtění. Snad úplně první používání je nám známo před n.l. z Mexica.
Zralý plod je na povrchu tmavozelený až odstínem do černé barvy a uvnitř je měkký, světle žlutý.

Jak ale vybrat správně avokádo v obchodě?

Rozhodně si dejte pozor na to, aby na avokádu nebyla příliš měkká místa a také různé skvrny. Zralé avokádo by mělo být na omak měkké, ale ne kašovité. Těžko se dá zabránit, aby se v obchodech prodávalo jen nepotlučené ovoce, které podléhá rychleji zkáze. Tudíž je lepší si koupit avokádo tvrdé. Musíte ho nechat dozrát, jelikož by jste si moc nepochutnali. Je totiž hořké. Zralé avokádo není sladké, ale má máslovou chuť s oříškovou příchutí. Pokud se rozhodnete pro tento postup, nikdy nedávejte avokádo do lednice, musí dozrát samo a to stačí při pokojové teplotě asi tak 2-3 dny. Teplota nesmí klesnout pod 10°C, jinak po rozkrojení na vás místo krásné žluté barvy vykoukne spíš načernalá.
Avokádo obsahuje magnezium, fosfor, draslík, deriváty kyseliny listové a olejové. Dále se v něm nachází i celá řada vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín C a E, dále B, K a H.
Jeho konzumace má příznivý vliv na tělo a díky jeho stravitelnosti se doporučuje dětem i těhotným ženám. Velmi kladné výsledky dosahuje ve snížení cholesterolu.
V roce 1960 W. C. Grant zjistil, že konzumací avokáda se hladina cholesterolu snižuje. Provedl totiž výzkum, kdy 16 mužů ve věku 27 až 72 let jedlo rozdílné množství avokáda denně. Polovině zkoumaných osob došlo ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. O 30 let později podobný výzkum proběhl v Mexiku. Zde se podával pokrm, který byl připravovaný z avokáda. Po dvou týdnech došlo k výraznému snížení hladiny cholesterolu a snížila se hladina triglyceridů v krevní plazmě.
Dále velmi příznivě působí na mozek a nervový systém. Snižuje hladinu inzulinu v krvi, pomáhá s hubnutím. Posiluje srdíčko, snižuje krevní tlak a i některé nemoci jater proti němu nemají šanci.
Dokonce ani dužina nezůstává stát stranou, ale uplatní se v kosmetice na pleťovou masku.
Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Z měkké dužniny se dají připravit dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky a majonézy. Samozřejmě se dá připravit jako hlavní chod nebo jím nahradit sýr v zeleninových salátech. Každá země má svoji kulturu a jiné zvyky. Na Taiwanu si rádi dají avokádo s mlékem a cukrem, v Indonésii přidají kávu nebo rum a v Mexicu dělají výborné guacamole. I vy můžete zkusit jeden z možných receptů.
Pomazánky, saláty a jiné pokrmy se skladují v nejspodnější části chladničky maximálně 3 až 4 dny.

3 thoughts on “Avokádo”

  1. Já mám ráda avokádo oloupané a nakrájené na kolečka, které pokládám na chleba s máslem, avokádo trochu posolím a popeřím.

  2. Avokádo lze připravit i s jogurtem, trochu mléka, lžíce cukru, špetka zázvoru a rozmixujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *