Borůvkové kynuté knedlíky

V letních měsících se jedná o nejčastěji vařené jídlo. Je to jednoduché, protože suroviny přímo lákají k této pochutině.

Suroviny:

Těsto:

0,5kg hrubé mouky

1 kostka droždí

1/4 l vlažného mléka

1 vejce

trochu soli a cukru.

Náplň:

jakékoliv ovoce co máme rádi, borůvky, jahody, meruňky, jablka, švestky atd.

Posyp:

tvrdý tvaroh, mák, můžeme i jogurt nebo měkký tvaroh, také záleží na naší chuti.

Postup:

Mouku dáme do mísy, trochu osolíme a promícháme. Dále uděláme důlek, nadrobíme droždí a posypeme cukrem, asi tak 1/2-1 čajová lžička. Vlažným mlékem zalijeme a počkáme až nám začne kypět droždí. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Dle potřeby přidáme mouku a necháme vykynout.

Vykynuté těsto nakrájíme na kousky, které si připravíme na naplnění ovocem. Do každého kousku těsta zabalíme určité množství, tak aby nevykukovalo ven nebo nevytékalo. Ještě necháme chvíli vykynout a pak vkládáme do vroucí vody. Vaříme asi tak 8 – 10 minut – záleží na velikosti knedlíků.

Nejlépe uvařený knedlík poznáte tím, že jeden vyndáte a rozkrojíte. Já používám buď niť nebo vidličku. Tím zjistíte zda-li je těsto uvařené. Nesmíte zapomenout vyndané knedlíky propíchnout vidličkou, aby z nich vyšla pára. Pak je budete mít pěkně nadýchané.

Doporučení:

Knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem, dáme podle chuti tvaroh nebo jinou přísadu a polijeme pravým máslem.

A nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť.

2 thoughts on “Borůvkové kynuté knedlíky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *