Brambory

Brambory na nás působí sice obyčejně, ale obsahují mnoho cenných látek, nezbytně nutných pro zdraví našich orgánů. Mají vysokou výživnou hodnotu a díky nenáročnosti pěstování a dobré chuti, rychle získaly v našich kuchyních oblibu.
Obsahují vitamín C a B a kyselinu listovou, která je důležitá při krvetvorbě. Jsou zdrojem minerálů, jako jsou například draslík, zinek, vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík, chrom. Ty jsou důležité pro zdravé kosti, klouby, srdce, kůži, vlasy, nehty a celkovou obranyschopnost těla. Brambory také posilují cévní systém, pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol v krvi.
Brambory neobsahují skoro žádné tuky, mají nízkou kalorickou hodnotu a tak jsou vhodné i při redukčních dietách (150 g brambor má zhruba 130 kalorií). Díky vysokému obsahu draslíku a sodíku prospívá našemu metabolismu tekutin a pomáhá při odvodňování a činnosti ledvin. Má také dobrý vliv na kardiovaskulární systém.
Při vaření bychom měli dát přednost vařit je ve slupce. V bramborách se totiž ukrývá velké množství vitamínů a minerálů právě pod jejich slupkou. Když už je loupeme, měli bychom používat škrabku a ne nůž.
Na bramborách se také objevují klíčky, které musíme řádně odstranit před vařením, protože obsahují jedovaté látky. Pokud budeme mít doma více brambor, měly by být dobře uloženy, aby nebyly na denním světle, zabráníme tím jejich zezelenání. Pokud se tak stane, musíme je vyhodit, obsahují totiž jedovatý solanin.
Existují stovky receptů na přípravu brambor a nikdy se neomrzí. Když budeme vařit brambory oloupané, můžeme je vařit v menším množství vody. Vodu pak lze použít například do polévky, zbude v ní ještě dost cenných látek pro naše tělo.
Pokud pečete chleba, zkuste přidat vařenou bramboru. Není to vůbec poznat a přitom chuť je výborná.
Můžete vyzkoušet recept na tatarák z brambor, který je velice chutný. Pro pravé gurmány to asi nebude to pravé, protože milují masovou směs. Ovšem zeleninová varianta je také výborná. Dobře lze zužitkovat zbylé vařené brambory.
Nebo můžete nastrouhat brambory nahrubo, přidat nakrájenou cibulku, moravské uzené nebo i slaninu, česnek, strouhaný sýr, vejce, sůl, pepř, různé koření podle chuti. Vše dobře promíchat a tvořit placičky na pánev. Tato směs lze vložit i do zapékací mísy nebo do formy na dort a zapéct. Velmi chutné za tepla i studena.

4 thoughts on “Brambory”

  1. Na zahrádce jsme předloni brambory pěstovali. Jenom asi pět kratších řádků. Ale jak se hodily!

  2. Tak už máme zasázené brambory, na Josefa bylo krásně, tak už jsou v zemi. Těším se na ně. Kupované za moc nestojí, musí se dost okrajovat nebo vařit ve slupce.

  3. Moje maminka, ta by nejraději měla k obědu jenom brambory. Žádné jiné přílohy moc nechce. Mě také chutnají, ale každý den je nemusím….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *