Květák

Květáku se říká lidově karfiol a je velmi oblíbenou košťálovou zeleninou. Na našem trhu je k dostání celoročně.
Pokud ho pěstujeme sami, potřebuje hodně zálivky, prohnojenou půdu a slunné místo. Květák má velmi pestré využití, ale málokdo si uvědomuje, jak moc je přínosný pro naše zdraví. Lze dokonce říci, že jde o zeleninu, která má doslova zázračné účinky.
Obsahuje vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, E, draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, jód, chrom a selen. U květáku byly prokázány protirakovinné látky, obsahuje hodně vlákniny, působí na snižování krevního tlaku, posiluje imunitu, tlumí zánětlivé reakce. Tato výborná zelenina působí proti skleróze a podporuje růst zdravých vlasů.
Zároveň sloučeniny, které jsou v bohatém množství obsaženy právě v květáku, působí na pokles tvorby špatného cholesterolu v buňkách.
Je také vhodný pro diabetiky a pro ty, co chtějí zhubnout, neboť obsahuje velmi málo kalorií.
Nedoporučuje se jen těm, co trpí dnou.
V kuchyni má velké pole působnosti. Můžeme jej vařit, dusit, smažit, zapékat, ale i nakládat a zavařovat. Dále ho můžeme zmrazit nebo si připravit zeleninové směsi, které využijeme do polévek nebo pod maso.
Pokud děláme polévku z čerstvého květáku, měli bychom použít i jeho košťál, neboť v něm je velké množství zdraví prospěšných látek.
Květák poskytuje značnou ochranu proti srdečním onemocněním, rakovině, cukrovce a také revmatické artritidě. Proto se doporučuje ho častěji zařadit do svého jídelníčku.
Můžete vyzkoušet recept na zapékaný květák bez použití vajec.

5 thoughts on “Květák”

  1. Tento týden jsme měli obalovaný květák. Jako pokaždé, když ho smažím, jsme si na něm moc pochutnali.

  2. Květák je moc dobrý jako květáková rýže:
    potřebujeme jen květák, 5 hřebíčků, sádlo, sůl
    Květák posekáme nadrobno, dáme na rozpálené sádlo, přidáme hřebíček, sůl, zalijeme vodou a dusíme hodně do měkka. Je to dobré jako příloha k masu, ale i k omáčkám. Zkuste to :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *