Mátový sirup

Suroviny:

50 g čerstvých mátových lístků
500 ml vody
500 g třtinového cukru – může být i bílý nebo 200 g ovocného cukru fruktoza pro diabetiky

Postup:

Svaříme vodu s cukrem na sirup a necháme ho mírně vychladnout. Do teplého 50°C – 60°C přidáme natrhané nebo nakrájené mátové lístky, promícháme se sirupem, přikryjeme. Dáme na chladné místo a necháme 2 dny macerovat. Samozřejmě občas promícháme. Poté sirup přecedíme a naplníme do připravených lahví. Musíme je uložit na chladné a tmavé místo.

Pokud máme přece jenom větší množství, je lepší sirup pořádně uzavřít a sterilizovat kolem 85°C asi 15 minut.

Máta má dezinfekční a antibakteriální účinky. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo.

Mátový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů, na přislazení čajů i výrobu domácí limonády. Rozředíme sirup vodou podle chuti, přidáme šťávu z citronu, pomeranče nebo grepu.

1 thought on “Mátový sirup”

  1. Mátu mám ráda, sice sirup nedělám, ale jen suším a pak z ní dělám čaj. Na zahradě se objevila už před pár lety ani nevím jak, tak jak jdu okolo, musím aspoň lístek pomnout v prstech. Krásně voní a také čokoláda s příchutí máty je výborná :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *