Med z černého bezu

Suroviny:
25 květů černého bezu
1 l vody
1 kg cukru
1 citrón

Postup:
Květy propláchneme vodou, abychom odstranili broučky. Nakrájíme dobře omytý citrón bez jader a společně s květy vaříme v 1 l vody cca 15 min. Necháme 24 hod. stát.
Přecedíme přes plátýnko a důkladně vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1-1,5 hod.
Čím budeme vařit déle, tím bude hustší a tmavší. Jeho hustotu zjistíme podle kápnutí na talířek.

Tip:
Ještě horký nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Víčka se nám pěkně zatáhnou.

Použití:
Při nachlazení a kašli je to skutečně výborný pomocník

3 thoughts on “Med z černého bezu”

  1. Tak med z černého bezu jsem ještě nezkoušela. Jenom šťávu. Ale v zimě by se určitě hodil, tak ho udělám.

  2. Med jsem ještě nezkoušela, dělávám šťávu, ale mohla bych ho zkusit, teď jen neprošvihnout květy bezu. Díky za typ. 🙂

Napsat komentář: veruska Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *