Mrkev

Mrkví označujeme všech pět typů mrkví. Nejznámější je karotka, která je ranou odrůdou s tupým kořenem a mrkví, pozdní odrůdou se špičatým kořenem, která je lépe skladovatelná. O mrkvi se ví, že je dobrá na zrak, taky když ji nakrájíte na kolečka, tak zjistíte, že lidské oko mrkvový plátek připomíná.

Je to nejznámější zelenina, kterou používáme všichni úplně samozřejmě, aniž bychom tušili její skrytou hodnotu a kvalitu. Na rozdíl od jiné zeleniny je mrkev zdravější vařená než syrová. Je nutné ale vařit mrkev vcelku, aby látky, které mají protirakovinné účinky, zůstaly zachovány uvnitř mrkve. Je bohatá na vlákninu, lecitin, vápník, hořčík, sodík, jód, draslík, železo, zinek, mangan, selen a antioxidanty, obsahuje mnoho vitamínů B, C, D, E, K, a hlavně beta-karoten. Ten se v těle přeměňuje na vitamín A, který je třeba pro zdravý zrak.

Hlavním signálem nedostatku vitamínu A je šeroslepost, a to zlepšíme tím, že sníme denně alespoň jednu mrkev. Také se stará o naše vlasy a nehty, udržuje pěknou pokožku, posiluje srdce a cévy, celkově zvyšuje odolnost organismu. Tato všední zelenina má na nás blahodárné účinky a můžeme její konzumací i zhubnout držením mrkvové diety, kdy se jí pouze mrkev na všechny možné způsoby. Doporučuje se také pít denně mrkvová šťáva spolu s jablkem a citronovou šťávou.

Syrovou použijeme do salátů spolu s jablky a ořechy, vařenou do polévek, pomazánek, do omáček, nebo jen tak dušenou na másle. Do svého jídelníčku by ji měli zařadit hlavně ti, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu v krvi, protože vláknina podporuje jeho vylučování z těla. Mrkev se také v léčitelství používá jako močopudný prostředek při močových kamenech a revmatických zánětech kloubů.

Nevím, jestli si někdo uvědomil, kolik zdraví se skrývá v obyčejné mrkvi. Můžeme si uvařit dietní mrkvovou polévku.                                                                                

5 thoughts on “Mrkev”

  1. No vida, dušenou mrkev jsem už nedělala strašně dlouho. To musím napravit.
    Miluju nastrouhanou mrkev s ananasovým kompotem, nebo jen tak s trošičkou cukru.

  2. Když mám mrkev doma, vařím si ji jen tak a sním. Pokud vařím do bramborového salátu, tak to samé, vždycky víc, abych ji mohla sníst. Dušenou mám radši nezahuštěnou, takže si napřed odeberu a pak zahustím jíškou pro manžela.

Napsat komentář: veruska Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *