Jablečný ocet

Znáte jablečný ocet? Dokážete si ho sami vyrobit?

Receptů je více,  s cukrem nebo bez, někdo doporučuje delší dobu  kvašení, někdo delší, dávat droždí, chleba…
Recept uživatelky Matyldy je velmi jednoduchý a osvědčený. Ocet si tak vyrábí už několik let.
1  kg jablek, omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí, neloupeme, na hrubo nastrouháme i s jádřincem. Vsypeme do pětilitrové láhve, zalijeme vodou tak, aby hladina byla asi 5 cm nad jablky. Překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple.
Nutno 2 x denně promíchat. Asi po 8  – 10 dnech (podle tepla v místnosti, sladkosti jablek) je zkvašení hotovo,  směs octově páchne a  nekvasí. Přecedíme přes  síto,  sklenici vypláchneme a scezenou tekutinu vlijeme zpátky. Opět překryjeme a tentokrát uložíme do chladu a tmy, nejméně na jeden měsíc, raději více.
Po té přecedíme přes nějaké pevné tenké plátýnko, aby se zachytilo co nejvíce zákalu. Přelijeme do menších lahviček, pořádně uzavřeme. Láhev na momentální používání uchováváme v ledničce.
A to je všechno.
Vyrobený ocet nám v chladnu vydrží zhruba rok, já ho používám do jídel, salátu, 1 lžíci v půl litru vody popíjím při pokusu o hubnutí. Pomáhá mi při úklidu – má mírně antiseptické účinky, odstraňuje vodní kámen. Vodou se lžičkou octu můžete oplachovat vlasy po umytí, budou se vám krásně lesknout.
Pouze nezapomeňte, že veškeré pomůcky při výrobě octa musí být skleněné, dřevěné nebo z nerezu. A pokud se vám při uskladnění v octu objeví usazeniny, není to závada.
Pouze připomenutí, že je ocet opravdu přírodní a nejsou v něm žádné cizí příměsi.
A co vy máte nějaké zkušenosti s jablečným octem? Napište a podělte se s námi.
recepty-jablecny-ocet-006

 

2 thoughts on “Jablečný ocet”

  1. Jablečný ocet kupujeme a hodně používáme. Nikdy jsem ho nezkoušel dělat a možná to po přečtení článku vyzkouším. Jablka mám nejraději přímo ze stromu a nebo ve štrúdlu.

  2. Jablečný ocet taky dělám, a když dojde, tak ho koupím …. používám, že si myslím, že pomáhá při hubnutí 🙂

Napsat komentář: Rojak Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *