Rajské jablko

Mnoho lidí má rajčata ráda, ale málokdo ví, proč je mají zařazovat do pravidelného jídelníčku. Mají krásnou barvu, výraznou chuť a obsahují mnoho Beta-karotenu, vitamín C i B, draslík, chrom, zinek a bróm, který má zklidňující účinky. Obsahuje také hodně vlákniny, voda tvoří 90%, tudíž jsou vhodná na různé diety a očistné kůry, protože mají antioxidační účinky. Také se doporučují diabetikům.

Svým tvarem a červenou barvou rajče připomíná srdce a je zajímavé, že i jako srdce má čtyři komory. Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje cirkulaci krve a chrání proti rakovině.   

Rajčata jsou pěstovaná jako jednoletka a dělíme je na keříčková a tyčková. Hodí se na jednoduché pěstování nejen na záhonech, skleníku, ale i na balkónech či terasách. Nejsou náročná na pěstování, snáší dobře i chlad. Konzumují se pouze zralá červená rajčata, nezralá zelená mohou způsobit otravu organismu.

Rajčata se používají hlavně v potravinářském průmyslu, do kečupů, omáček, polévek, salátů, pod maso, také je lze sterilovat na zimu, abychom nemuseli kupovat v supermarketu. Tam je raději kupovat nebudeme, nemají tu správnou chuť, ani barvu. Nejlepší jsou v přirozeném stavu a doma vypěstovaná. S rajčaty lze v kuchyni dělat hotové divy, zapečená, plněná, grilovaná. Patří k potravinám, které ochlazují tělo, tak bychom je měli v kuchyni používat hlavně v létě. V zimě potřebujeme tělo spíše zahřívat.

Je známo, že i v kosmetice mají rajčata své zastoupení, například jako pleťová maska, neboť mají výborný vliv na pokožku.

TIP: Pokud se nám jich urodí více, zavaříme si je do sklenic spolu s paprikami a máme hned po ruce základ pod maso, nebo na lečo. Stačí nakrájet papriky a rajčata, osolit, povařit, dát do sklenic. Potom jen osmažíme cibulku, vyklopíme sklenici, přidáme uzeninu a vejce a máme hotovo. 

Příroda si utváří sama zvláštní tvary, že?

snimek-2459

3 thoughts on “Rajské jablko”

  1. Jako malá jsem rajčata nesnášela. Teď je mám ráda. Ale hlavně ty domácí.
    Když si udělám lečo ještě s paprikou, tak to je bašta.

  2. Keře ještě se zelenými rajčaty jsme teprve včera zlikvidovali .., plíseň jsme neměli a úroda byla bohatá …:-)

  3. Já pěstuju rajčata v kyblíkách, přesto, že mám velkou zahradu. Na záhonu mi brzy chytala plíseň, ať jsem zkoušela jakoukoliv odrůdu. Můžu jen doporučit. 🙂

Napsat komentář: matylda Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *